Wednesday, December 25, 2013

Thursday, December 5, 2013

Eu si Dali. Poveste suprarealista


Daca vreti sa stiti care era legatura dintre Dali si Amanda Lear sau cate semnaturi avea Dali sau cum se poate trece de la "dat gauri in branza" la tranzactii cu arta de milioane de dolari sau care sunt cele doua actrite pe care Dali nu a reusit niciodata sa le atraga in orgiile lui suprarealiste, va recomand sa cititi degraba "Eu si Dali. Poveste suprarealista" a lui Stan Lauryssens.
Astept cu interes si ecranizarea romanului care am inteles ca il va avea in rol principal pe Al Pacino.

Monday, November 11, 2013

Zilele regelui - Filip Florian


De ce Doamne iarta-ma nu am citit nicio carte de Filip Florian pana acum! Asta am tipat dupa primele 2 pagini din "Zilele regelui". Sunt atat de multe lucruri de spus despre aceasta carte incat imi vine foarte greu sa aleg din ele. Pot sa va spun ca de o perioada lunga de timp nu am mai citit o carte pe care sa nu vreau sa o termin. Chiar am trait sentimentul ca nu vreau ca aceasta carte sa se termine vreodata. Si asta in conditile in care unele fraze depasesc jumatate de pagina in lungime. Asta ca sa intelegeti cat poate sa scrie de bine acest om. Ma opresc aici cu speranta ca v-am facut curiosi, asa cum am devenit si eu cand "Zilele regelui" mi-a fost recomandata de o prietena careia am sa-i multumesc mereu.

Sunday, October 20, 2013

Alaa al-Aswani - Blocul Iakubian

Traducere din limba araba si note de Nicolae Dobrisan
Dupa Versetele satanice, o noua privire critica asupra societatii islamice: Blocul Iakubian – cartea care sta la baza ecranizarii cu acelasi nume, cel mai scump film din istoria cinematografiei egiptene, prezentat si in Romania, la TIFF 2006.

Cel de‑al doilea roman al lui Alaa al‑Aswani, Blocul Iakubian (aparut in 2002), a provocat dezbateri aprinse, raminind de atunci cea mai bine vinduta carte in limba araba, tradusa in numeroase alte tari si transformata intr‑un film egiptean de succes in 2006. Romanul prezinta o imagine plina de ironie a Egiptului modern prin intermediul locatarilor unui bloc din centrul Cairoului. De la fiul pios al portarului, aristocratul scapatat si intelectualul homosexual la vaga­bonzii refugiati pe terasa si afaceristii fara scrupule care detin pravaliile de la parter, fiecare personaj reprezinta o fateta a Egiptului modern – in care coruptia politica, averile cistigate ilicit si ipocrizia religioasa se conjuga cu aroganta si agresivitatea puterni­cilor zilei, iar idealismul tineresc se poate transforma cu repeziciune in extremism. Tuturor aces­tora li se opune totusi o viziune mai veche si mai pasnica a societatii, care inca mai poate avea cistig de cauza. - prezentare Ed. Polirom

Saturday, October 5, 2013

Sunday, September 29, 2013

Saturday, September 28, 2013