Wednesday, June 1, 2011

Carmen Acsinte | ORAŞUL DIN CAMERĂ | foto-instalaţie



Vernisaj: 6 Iunie, 7:00pm

Café Verona
Str. Arthur Verona 13-15
Bucuresti, Romania

Fotografiezi în fugă. Detalii. O pisică urbană se transformă în mediul care ne transformă. Străzile devin o amintire despre ieri, despre mâine. Râde. E cinic şi îşi arată dantura ştirbă şi gingiile inflamate de atâta timp. Spectacolul din trafic e ca un zâmbet larg pe o faţă asimetrică. Din asta se naşte farmecul monstrului care ne înghite în fiecare zi doar de dragul inerţiei.
...Carmen Acsinte ne spune o poveste postmodernă, cu nuclee vizuale în care oraşul-personaj este o sumă de fragmente a unui spaţiu coerent prin incoerenţă. E aproape seducătoare şi înduioşătoare abordarea retro-intimistă, o reconstrucţie a mediilor private de ieri, poate mai puţin de azi, în care se odihnesc parietal, sau pe noptieră, fotografii de familie. Acum, aici, contemplăm secvenţe ale oraşului privit subiectiv prin lentila camerei de fotografiat. Atmosfera linistită, cuminte, cu fotografii in rame diverse, te invită să uiţi de monotonia rutelor zilnice, să vrei să redescoperi acest oraş plin de contraste, de eclectisme la tot pasul. Nu te lăsa păcălit de aparenta îmbiere la apă rece şi dulceaţă. Ironia jocului ascunde realitatea unei case vechi pe care mâine o găsim un munte de moloz, sau a unui câine condamnat la supravieţiure. Olivia Niţiş

„Trec şi las ceva în urmă. Trec şi un detaliu mi-a scăpat sau de data asta nu mi-a scăpat şi-l observ. Nu e vorba doar despre a vedea detalii, dar şi despre a simţi un pic din atmosfera acestui oraş şi atunci, poate, habar n-am, devii un pic mai responsabil.” (Interviu Olivia Niţiş - Carmen Acsinte, mai 2011, Radio România Cultural, rubrica Porția de artă)

No comments:

Post a Comment